WONODDS

5 Nisan 2010 Pazartesi

Sit and Go ve Turnuvalara giriş




İlk kez canlı turnuvaya girdiğimi hatırlıyorum. O gerçek çipleri elime almam, İnsanların suratları, Kurpiyerler, Ellerim titriyordu. Benim hayatımın bir parçası olan texas holdem insanların zevkiydi. Amacım final masasına minimum zararla ulaşıp ödül almaktı. Aşağıdaki temel strateji ile 4. olmuştum. Online poker oynamanın avantajını inanılmaz gördüm. İnsanları live da daha rahat okuyorsunuz. Sonuçta sit and go turnuvaları zevklidir. Zaten Otur ve Kalk paralı parasız. Bizim milletimizin daha çok tercih ettiği turnuvalardır. Heycan her geçen saat artar, final masasına kalmak için oyun durur, tekrar başlar. Turnuvalar çok eğlenceli ve streslidir.

Öncelikle 3 temel kuralı bilmemiz gerekir başarı için.

1.Kasa Yönetimi anahtardır başarıda.
2.Tunuvalar ve Sit and Go' lar ap ayrı bir poker tarzıdır. Cash masalardaki hiç bir strateji burda işe yaramaz.
3.Turnuvadaki taktiğiniz 3 aşamalı olmalı. Her aşamada çok farklı strateji izlemelisiniz.

Sit and Go ve Turnuvalarda Kasa Yönetimi Nasıl olur?

Online poker sayesinde artık dünyada yeni bir oyuncu türü doğdu. Eskiden poker Las Vegas' ta ve kart odalarında çok farklı oynanırdı. Şimdileri ise 18 lik gençler yüzbinlerce doları kazanmayı başarıyorlar. Geçen sene Peter Eastgate 22 yaşında Wsop şampiyonu olup nerdeyse 20 yıllık Phil Helmuth' un en genç şampiyon ünvanını yıktı. Rekor 2o sene bekledi ama Eastgate sadece 1 sene koruyabildi.Bu sene 21 yaşında Joe Cada en genç World series of Poker şampiyonu oldu.

Bu genç adamlar buraya nasıl ulaştılar. Hepsi 0 dan freeroller başlayıp oyunu öğrendiler. Ve en üst seviye turnuvalarda yeteneklerini keşfettiler. Ama bunu yapmaları için hangi yolu izlediler. Bu dahi çocuklar belki yarım asırdır poker oynayan yaşlı dedelerinden neden daha iyi oldular. 2-3 sene belki de daha az bir zamanda en üst seviyede oynuyorlar. Belki dedeleri 20 yıl verdiler oralara gelebilmek için.

Artık profesyonel poker yeni bir kariyer seçeneği ve bir çok genç matematik , fen, mühendislik okuyan oyuncular için ekstra gelir kaynağı. Eğer dünya poker piyasasına adım atmak istiyorsanız ilk olarak çok iyi bir Yönetici olmanız gerekir. Kendi disiplininizi ve kendi başarınızı ancak bazı kurallara ve kayidelere bağlı kalarak geliştirebilirsiniz.

Turnuvaya giriş ücretlerini bir yatırım aracı olarak görmeniz gerekir. Her turnuvaya girdiğimizde paramıza yatırım yapıyoruz. Bu parayı yatırabilmeniz için paranın miktarı sizin kasanıza bağlıdır. Bu uzun vadeli bir yatırımdır. Eğer uzun vadeli bir yatırım yapacaksanız bu ancak kasa yönetimi sayesinde başarabilirsiniz.

Kasa Yönetimi size ne kadar parayı yatırıp, doğru dengeleri kurmanıza ve kendinizi geliştirirken aynı zamanda para kazanmanızı, Ve Büyük paralar kaybetmenizi ve poker hayatınızı sonlandırmanızı engeller.

Kasa sizin mal varlığınızdır ve bunu doğru uygulamayla pozitif gelire çevirebilirsiniz. Kasa yönetimi size minimum yatırımla maksimum gelir elde etmenizi sağlar. Bunu Yüzde iki kuralı ile ancak sağlarsınız.

Yüzde İki Kuralı nedir?

Asla Kasanızın %2 sinden daha büyük bir sit and go veya turnuvaya girmeyin. (Rake dışında)

Yüzde ikiyi kasanızı 50' ye bölerek hesaplıyabilirsiniz. 100 dolarlık kasam varsa 100/50= 2 dolarlık turnuvalara girebilirim. Bazılarına saçma gelebilir ama bunu uygulamassanız uzun vadede batmaktan başka çareniz yok.

Rake nedir ?
Turnuvalarda buy-inn yani giriş ücretiniz poker odaları tarafından bir havuza atılır. Fakat bir kısmı poker odasına kalır. 2.20 dolar girişli bir turnuvada 2 dolar havuza gider, 0.20 centini poker odası alır ve bu onların karıdır. Yani kasanız 100 dolar olmalıki 2 dolarlık turnuvalara girebilmeniz için. Bu çok önemli bunu uygulamayacaksanız. Pokere ayıracağınız zamana yazık. Kendinize yazık. Gidin iş bulun çalışın pokerde size kariyer yok demektir.

Yol Haritası Başlangıç için.....

50 dolar para yatırdık, yeni başlamış durumdayız kariyerimize, 100 dolara ulaşıncaya kadar 1 dolarlık turnuvalara giriyoruz.

100 dolara geldik artık ve 2 dolarlık turnuvalara girebiliriz. 75 dolara' düşersek tekrar 1 dolarlık turnuvalara giriyoruz.

125 dolara geldik artık 2.25 lik turnuvalara adım atabiliriz. Bazı poker odaları sadece 3 dolarlık turnuva yaparlar o zaman 150 dolara kadar sabır ediyoruz.

250 dolara çıkabilirseniz. Artık 5 dolarlık turnuvalara girebilrisiniz. 300 dolduğumuzda 6 dolara çıkıyoruz.

Bu böyle uzayıp profesyonelliğe doğru gidiyor..... Bu yol haritasından asla uzaklaşmayın. Hatta bazı poker oyuncuları daha sağlam kasayla oynamayı severler onun için bazen artırması gerekenden sonra daha güçlü bir kasayla yukarı taşır kendini.

Çok önemli!!!! Bazen arka arkaya 10-12 turnuva hiç bir metelik alamassınız. Poker kariyerinize bir oyun gibi bakın. Asla bir gün için bütün kariyerinizi alt üst etmeyin. Her zaman ilerleyemiyebilrisiniz. Bazen limit düşüreceksiniz. Çünkü uzun vadede kazanmak için bu yoldan başka çare yok.

Kesin olan bir şey varsa bazen limit düşüreceksiniz. Her zaman kazanamassınız.

Eğer o buy-innlerde sizden daha iyi oyuncular olduğunu öğrendiğinizde limit düşürün kendinizi geliştirmeye çalışın. O limitte ısrar edip kendizi hırpalamaya gerek yok. Ne kadar iyi olursanız olun her zaman kazanamazsınız.

2.Bölüm

2 yorum:

  1. Merhabalar, öncelikle oldukça emek sarf ettiğiniz bu başarılı site için sizi tebrik ediyorum. Yanlış hatırlamıyorsam Türkiye'de düzenlenen offline turnuvaları ararken (nafile bir arayış olsa da) rastlamıştım ve incelemiştim sitenizi. 2 yıldır holdem poker oynuyorum ve profesyonel oynamaya da yeni başladım. Başarılı ve disiplinli bir sit and go oyuncusu olduğumu söyleyebilirim. Kasa sistemi gerçekten de önemli bir husus. Lakin belirlenecek olan yüzde hem oyuncunun yeteneğine hem de oynadığı masalardaki oyunculara göre değişmeli diye düşünüyorum. 11 euroluk kasa ile başladım ve yüzde 2 sistemini uyguladığımda 0.30 euroluk masalara girmem gerekiyor ve kazancım çok düşük oluyor. Bu yüzden ben yüzde 5 lik bir kasa sistemi uygulayarak şimdilik 0.60 euroluk masalara giriyorum. Ve deneyimlediğim kadarıyla kesinikle doğru bir karar vermişim. Flopta kent veya flush ihtimali olmaksızın küçük bir per ile rest çekenler mi dersiniz, flop öncesi 2-7 offsuit kartlar ile rest çekenler mi dersiniz, yoksa her artırılanı gören oyuncular mı :) Daha önce freerollde 2. olarak elde ettiğim 6 euroyu biraz yükselttikten sonra deneme amaçlı parayı çeşitli masalarda kullanarak harcadım. Turbo ve süper turbo masalara, double up veya heads up gibi görmediğim bir sistem uygulayan masalara, 2.75 euro girişli sit and go masalarına, re-buy ve çeşitli turnuvalara girdim. Böylece kendime en uygun olan masayı ve sistemi buldum ve bu ayın 1'inden itibaren para yatırıp her gün düzenli olarak oynamaya başladım. Çetelesini tutmakta ayrı bir keyif :) Yüzde 5 kasa sistemine sadık kalarak limiti artırmayı, beni aşan, düzenli para kazanmama engel olacak bir limite geldiğimde ise bir önceki limitime dönerek düzenli olarak para kazanmayı hedefliyorum. Bol kazançlı günler dilerim :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar Çağlar, bize facebook grubundan ulaşabilirsin inan eğer oynunu geliştirmek istiyorsan birebir analiz yapmadan olmuyor bu.Eğer disipline girersen başarıda gelecektir. Bahis' te olduğu gibi %5 lik bir kasa çok rizikolu bir kasa yönetimi, en küçük bir downswingte yerle bir olabilir. http://www.facebook.com/groups/holdemturkiye/

    YanıtlaSil